Nurefşan EKİNCİ Yöresel Yemeklerimiz

 

ELAZIĞ YÖRESEL YEMEKLERİ

    Sofra adabından yemek çeşitlerine kadar günümüzde bile geleneksel özelliklerini koruyabilen Elazığ mutfağında; tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı, kara kavurma gibi yemekler de hala varlığını sürdürmektedir. "UNUTULMADAN" adlı eTwinning projemizin bu ay ki etkinliklerinden biri yöresel yemeklerimiz. Öğrencilerimiz yöremize ait bazı yemekleri yaparak öğrendiler. İşte öğrencilerimizden gelenler....

HARPUT KÖFTE



Hafsa Elazığ yöresine has Harput köftesini annesinin yardımıyla hazırladı. Tarifi:

  1. Bir kasede kıyma, ince bulgur, rendelenmiş soğan, maydanoz, tuz, pul biber, kuru reyhan ve yumurtayı karıştırarak, yoğurun.

  2. Misket köfte büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın.

  3. Bir tencerede sıvı yağı kızdırın ve üzerine salçayı ilave ederek kavurun.

  4. Üzerine kuru reyhanı da ekleyip kavurduktan sonra suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.

  5. Kaynayan salçalı suyun içerisine köfteleri ekleyin ve bulgurlar şişene kadar pişirin.

  6. Pişen köfteleri servis tabağına alın ve suyu ile birlikte servis edin. Dilerseniz taze reyhan veya maydanoz serpiştirerek servis edebilirsiniz.

MEHİR KÖFTESİ (AYRANLI KÖFTE)


Bulgur kaynar su ile ıslatılır, yumuşayıncaya kadar bekletilir, tuz katılır. Yumuşayan bulgura un eklenerek yoğrulur. Küçük köfteler yapılır. Ayran bir yumurta ile karıştırılır ve ayran kaynayıncaya kadar pişirilir ve kaynayan ayrana köfteler ve nane eklenerek kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirilir. Sıcak ve soğuk olarak yenir.


TAŞ EKMEK

Öğrencim Ecrin Elazığ yöresine ait taş ekmeğini annesinin de yardımıyla hazırladı. 


Ekmeği için:

3 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay bardağı su
1 çay tuz
Alabildiği kadar un
Şerbeti için:
4 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
Üzeri için:
100 gram tereyağı
1 kase ceviz içi

Hamuru için: Çukur bir kabın içerisine yumurtalar kırılır ve tuz ilave edilerek iyice çırpılır. Üzerine süt katılır ve karıştırılır. Ilık su ile maya eritilir o da karışıma katılır ve üzerine alabildiği kadar un ekleyerek akıcı bir kıvamda hamur elde edilir. Mayalanmaya bırakılır. İyice mayalanan hamur kabarır. Bir parça pamuklu bez ağaç spatulaya sarılır yağa batırılır. Ekmeklerin pişeceği sacın üzerine sürülür . Yağlanan sac üzerine bir kepçe mayalanan hamur dökülür ve kepçe ile sıvazlayarak incecik yufka gibi serilir. Kızaran hamur ekmek pişirme tahtasıyla çevrilir. İki tarafı iyice kızartılır.
Şerbeti için: Tencereye 4 su bardağı toz şekeri ilave edilir. Üzerine 3 su bardağı su eklenerek 15 dk. kaynatılıp bir şerbet elde edilir. Hazırladığımız taş ekmekler şerbete batırılıp çıkartılır. Üzerine tereyağı sürüp ceviz serperek tepsiye kat kat serilir ve sonra kesilerek kalan şerbet üzerine dökülür, servis yapılır.

HALBUR TATLISI


Öğrencim Sümeyye annesinin de yardımıyla Elazığ yöresine ait halbur tatlısı yaptı.

Malzemeler
Yeteri kadar un
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı süt ve zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat ve tuz
2 çorba kaşığı şeker

YAPILIŞI:
1.Malzemelerin hepsi karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır.
2.Hazırlanan hamur cevizbüyüklüğünde parçalara bölünerek üç parmağın ve halburun izi çıkacak şekilde yuvarlak şekle getirilir.
3.Bu şekle getirilen hamur bol ve kızgın yağda kızartılır ve önceden hazırlanan şurubun içerisine atılır.
4.Daha sonra servis tabağına alınıp isteğe bağlı olarak süslendikten sonra servis yapılır.
5.Şurubun Yapılışı:1 su bardağı şeker 1 su bardağı suya katılarak 10 dakika kadar kaynatılarak yapılır.ndenin kalın kısmı, kevgir vs) yuvarlanır. Kızgın yağda kızartılır. Afiyet olsun.



ELAZIĞ USULU PATİLA

Esmanur Elazığ usulu patila yaptı. Tarifi: Altı su bardağı unu hamur yoğurma kabımıza alalım. Ortasını havuz şeklinde açalım hamur kabartma tozunu tuzu ekleyip suyu katıp yoğuralım kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz hamurumuzu beş altı dk dinlendiriyoruz peynirimizi rendeleyelim bir deste maydanozu da doğrayalım peynirle karıştıralım hamurumuzdan küçük parçalar alıp tezgahın üstünde açalım küçük parçalar alıp ince açmaya çalışalım yuvarlak olarak açtığımız hamurun bir tarafına peynirli maydanozlu harcı koyup ay şeklinde kapatalım kenarlarını elimizle bastıralım ki pişerken harç çıkmasın yağsız seramik yada teflon tavada teker teker kızartalım kızaran patilalarımızı servis tabağına alıp sıcakken her yerine tereyağı sürelim ortadan ikiye kesip servis edelim. Afiyet olsun. :)))


İÇLİ KÖFTE

Öğrencim Hayrunisa

1 kg yağsız kıyma
500 gr yağlı kıyma (içinde kullanılır)
1 kg bulgur (ince)
4 baş soğan
100 gr ceviz
1 paket margarin (125 gr) veya sıvı yağ
1 demet maydanoz
karabiber
1 kaşık salça
1 yumurta

Soğan küçük küçük doğranır,kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.
Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır. Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır. .
DIŞI:
Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur. Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.
Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.
Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin veya sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır.
Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir.
Sıcak olarak servis yapılır.

GÖMME

Öğrencim Elifnur
Kepekli una bir miktar su ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Bir tavada kıymayı veya kavurmayı bir miktar kavuruyoruz. Soğanı küçük küçük doğrayarak yine ayrı bir kapta kavurup su ilave ettikten sonra pembeleşmeyecek şekilde hafifçe pişiriyoruz. Ardından kavrulan kıymaya veya kavurmaya ekleyip istersek pul biber katıyoruz. Daha önce hazırladığımız hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp yağladığımız fırın tepsisine seriyoruz. Üzerine hazırladığımız kıymayı veya kavurmayı, soğanlı harçtan koyuyoruz. Harcın üzerine bir yufka daha serip bu yufkanın üzerine de havanda dövdüğümüz cevizleri serpiyoruz.  Böylece bir harçlı, bir cevizli olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlamış oluyoruz.  En üste gelecek yufkayı biraz kalınca açıp yayıldıktan sonra üzerini hafifçe yağlayıp bıçakla ortadan ikiye bölerek fırına atıyoruz. Altı ve üstü kızarınca fırından çıkarıp en üsteki kalın yufkayı kaldırıyoruz. Çatalla kazıyoruz ve Elazığ Gömmesi’ni tabağa koymadan tepsi içerisinde servis ediyoruz.

Öğrencim Rüveyda'dan yoğurtlu köfte




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Wordwall Oyunumuz

SERPİL GÜLTEPE-UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER-DEĞİRMENCİLİK

SERPİL GÜLTEPE-UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER-BASTONCULUK